De bagage - boekenflitsJosef en Maria Moosbrugger wonen met hun kinderen aan de rand van een bergdorp, ver van de andere bewoners. Ze zijn de buitenstaanders, de randgevallen, de armen, de bagage.

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt wordt Josef opgeroepen door het leger. Maria en de kinderen blijven alleen achter en zijn nu afhankelijk van de bescherming van de burgemeester.

Maria raakt zwanger van Grete, het kind waarmee Josef nooit een woord zal willen spreken: de moeder van de vertelster van dit verhaal.

De bagage is een kleine, wonderschone roman met grote zeggingskracht. Over waar we vandaan komen en hoe we gevormd worden door de geschiedenis die aan ons voorafging. In Duitsland werden binnen enkele maanden na verschijning al meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

In deze korte, sprookjesachtige roman vertelt Helfer de tragische familiegeschiedenis van Josef en Maria Moosbrugger en het effect van hun keuzes op het leven van hun dochter Grete en op dat van haar dochter, de ik-verteller van dit boek. Een roman met grote zeggingskracht, over kleine gebeurtenissen met oneindig grote gevolgen.


BOEKINFORMATIE Nieuw Amsterdam

  • Vertaling: Ralph Aarnout
  • Paperback – ISBN 9789046827550 – €21,99
  • eBoek – ISBN 9789046827567 – €5,99