Boven water - boekenflitsBoven water van Arnaldur Indridason is het tweede deel van zijn boekenreeks met de gepensioneerde inspecteur Konrad in de hoofdrol. Het boek heeft meerdere verhaallijnen waarvan tot de laatste bladzijde onduidelijk is óf en op welke manier ze bij elkaar komen.

Een ouder echtpaar vraagt Konrad op zoek te gaan naar hun kleindochter. Die is namelijk verdwenen. De kleindochter is verslaafd en ook betrokken bij andere duistere zaken. De grootouders maken zich grote zorgen…

Daarnaast ontvangt Konrad informatie over de nooit-opgeloste moord op zijn vader. Ook die informatie moet hij naspeuren en leidt tot nieuwe ontdekkingen.

Dan dient zich nog een derde mysterie aan: een tijd geleden werd het lichaam van een meisje gevonden in het water van de Tjörnin, een meer midden in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Het voorval is destijds afgedaan als een ongeluk, maar sommige dingen kloppen gewoon niet.

Konrad moet dus (weer) aan de bak! Het karakter van deze inspecteur in ruste is intrigerend, niet in de laatste plaats door de zweem van geheimzinnigheid die om hem heen hangt.

Boven water is een echte Indridason: het is prettig om te lezen en door het rustige ritme kom je vanzelf in een soort flow, waardoor je volledig wordt ondergedompeld in het verhaal. De vaart in zijn boeken is niet overdreven snel (volgens mij is dat typisch IJslands), maar dat is hier wel op zijn plaats.

Diezelfde mate van relaxedheid had de schrijver al in 2007 toen ik hem interviewde naar aanleiding van de verschijning van Winternacht.

Laten we wel wezen: eigenlijk is een nieuwe Indridason nog nooit tegengevallen!BOEKINFORMATIE Volt