De kroonprins - boekenflitsIntrigerend en verontrustend. Deze woorden vind ik het beste slaan op de nieuwe thriller van Jacob Vis. Het verhaal loopt als een trein en heeft heel veel vaart; de gebeurtenissen zijn actueel (zelfs Covid-19 komt voorbij), rauw-realistisch en hier en daar flink ‘over the top’. Maar dat past wel heel goed bij het centrale thema en is daarom niet storend.

Het enige wat ik niet direct begreep, is het escortavontuur van hoofdpersoon Julia. Ik vermoed dat de schrijver wil benadrukken dat ze een onafhankelijke ’tough cookie’ is, maar weet niet of dit daarvoor dé manier is. Maar vermoedelijk zegt dat meer over mij…

Het verhaal maakte indruk en ik merk dat het – bijna 72 uur na lezing van het boek – nog steeds rondspookt in mijn hoofd. Intrigerend dus!

Historica Julia Wevers doet een promotieonderzoek naar de beweegredenen van Nederlandse vrouwen om als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten te reizen.

Bij alle vrouwen liep de bruidsvlucht slecht af. Hun man is dood, gevlucht of gevangen genomen en zij zitten met duizenden lotgenoten in gevangenkampen in Noord-Syrië. De Nederlandse IS-bruiden willen terug naar het vaderland, maar hun kansen zijn miniem.

Julia heeft een bijzonder motief voor haar onderzoek. Haar vriend Ahmed Al Rachid, de beoogde kroonprins van IS, leidde jarenlang een dubbelleven als mol in Nederland. In 2017 pleegde hij een aanslag op de regeringsleiders van Rusland, Oekraïne en Nederland die op het nippertje mislukte. Ahmed kreeg dertig jaar gevangenisstraf die hij uitzit in Vught.

Julia, die geen flauw vermoeden had van het dubbelleven van haar vriend, blijft hem tijdens zijn gevangenschap trouw bezoeken. Ze verricht haar onderzoek in Syrië met een team van de AIVD onder leiding van topspion Rein Meesters.

Hun rapport maakt indruk op het kabinet, maar het politiek beladen voornemen om de vrouwen terug te halen breekt abrupt als IS op de Dam een aanslag pleegt waarbij tientallen doden vallen…BOEKINFORMATIE Ellesy