De Wintervesting - boekenflitsHet is 1942. De nazi’s maken haast met de ontwikkeling van een atoombom. Ze hebben er de natuurkundigen voor, maar wat ze niet hebben is zwaar water, een noodzakelijk bestanddeel van hun nucleaire plannen.

Noorwegen is al twee jaar bezet en daarmee ook de Vemork-waterkrachtcentrale, een reusachtig industrieel complex dat aan de rand van een kloof ligt. Vemork is wereldwijd de enige leverancier van zwaar water.

De geallieerden weten één ding zeker: Vemork moet vernietigd worden. De Britse Special Operations Executive brengt een geniale wetenschapper en elf gevluchte Noorse commando’s bij elkaar, die met weinig meer dan parachutes, ski’s en machinepistolen Hitlers plannen voor een atoombom moeten saboteren.

De wintervesting is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en nog niet eerder in de openbaarheid gebrachte dagboeken en brieven van de saboteurs zelf.

Bascomb heeft een meeslepend verhaal geschreven over een groep dappere Noren die tot het uiterste moesten gaan om de wereld van de vernietiging te redden.

Het boek leest als een spannende roman, is zeer informatief en houdt de vaart er goed in. Een van de meest toegankelijke geschiedenisboeken die ik ooit heb gelezen, over een vrij onbekend onderdeel van de Tweede Wereldoorlog.BOEKINFORMATIE Hollands Diep