V2 - boekenflitsEen Duitse wetenschapper arriveert in november 1944 in Scheveningen om toe te zien op de lancering van V2-raketten die met hun springlading dood en verderf zaaien in Londen. Daar werkt Kay keihard om achter de lanceerplaatsen te komen…

Een uitstekend leesbare en spannende roman van Harris die – zoals hij al eerder bewees – naadloos historische feiten en fictie weet te combineren. Het verhaal draait om de V2 (Vergeltungswaffen) – de eerste ballistische raket in de geschiedenis die de nazi’s inzetten vanaf 1944 om het verloop van de oorlog te kantelen.

Een V2-raket vervoerde namelijk een explosieve lading van meer dan 1000 kilo met drie keer de snelheid van het geluid. Het bereik was weliswaar beperkt, maar vanuit de bossen rondom Den Haag, in het nog altijd bezette West-Nederland, kon zonder problemen de Engelse hoofdstad worden bereikt. Het verhaal wordt verteld vauit twee invalshoeken: een Duitse en een Engelse.

Rudi Graf is een Duitse wetenschapper die vanaf zijn jongste jeugd al droomt van raketten, voortstuwing en ruimtereizen naar de maan. Hij kent Wernher von Braun van kindsaf aan en behoort ook tot diens coterie van geleerden die – in opdracht van Hitler persoonlijk – veel tijd en geld krijgen voor de ontwikkeling van raketten voor Nazi-Duitsland.

Dat deze wapens dood en verderf zaaien onder de geallieerden en hun burgerbevolking of dat er op massale schaal dwangarbeiders worden ingezet voor de vervaardiging ervan, doet Graf (noch zijn medewetenschappers) niet bijzonder veel. Het gaat hen primair om de technologie achter de raketten en de wetenschap. Toch is Graf geen nazi en ontwikkel je wel een soort (zij het ongemakkelijke) sympathie voor hem.

Overigens gaven de Duitse raketwetenschappers inclusief Wernher von Braun zich in april 1945 over aan de Amerikanen en konden direct – zonder ooit rekenschap te hoeven geven over hun werkzaamheden voor de nazi’s – aan de slag met het Amerikaanse raketprogramma en stonden hiermee aan de basis van de uiteindelijke maanlandingen vanaf 1969. Maar dit terzijde…

Scheveningen, november 1944. Rudi Graf is ingedeeld bij de legergroep die V2’s afvuurt op Engeland (met name Londen) en het inmiddels door de geallieerden bevrijdde Belgie (met name Antwerpen). De bombardementen op Londen eisen veel slachtoffers en de Engelse regering besluit om een groep vrouwen naar Mechelen te sturen in een poging om de V2’s uit te schakelen.

Kay Caton-Walsh is een officier van de WAAF (Women’s Auxiliary Air Force – het contigent vrouwen in ondersteunende rollen binnen de Engelse luchtmacht) en moet met behulp van radar en ingewikkelde, wiskundige berekeningen – bij benadering – de lanceerplaatsen van de V2 achterhalen.

De intrigerende en spannende verhaallijnen lopen volledig parallel, om pas aan het einde van het boek bij elkaar te komen. De mate van detaillering in het boek is fenomenaal, zonder dat Harris verzandt in een saaie feitenbrij of inboet aan snelheid.

Een fantastisch boek!BOEKINFORMATIE Cargo