Een tijd voor genade - boekenflitsDe plaatsvervangende sheriff van Clanton, Stuart Kofer, komt op een avond stomdronken thuis, zoals hij wel vaker doet. Hij slaat zijn vriendin bewusteloos, terwijl haar twee doodsbange kinderen boven zijn. Drew is zestien jaar, heeft een klein postuur en ziet er jonger uit dan hij is. Zijn veertienjarige zus Kiera vindt hun moeder Josie beneden op de vloer. Haar gezicht is gehavend, haar kaak gebroken en ze lijkt niet te ademen. Ze denken dat ze dood is en bellen de politie.

Stuart heeft nog geprobeerd om Kiera aan te vallen en ligt stomdronken op zijn bed. De jongen pakt het dienstpistool van de politieman en schiet hem door zijn hoofd. Wanneer de politie arriveert, vinden ze Kiera op de vloer met het lichaam van hun moeder. Drew is versuft en heeft nog altijd het pistool vast. Drew wordt naar de gevangenis gebracht en beschuldigd van moord met voorbedachte rade.

Advocaat Jake Brigance, bekend van Een tijd om te doden (De jury), wordt nu opnieuw geconfronteerd met een schijnbaar onmogelijke zaak. Hij wordt aangewezen door een machtige rechter om de verdediging van Drew op zich te nemen.

Hij weet dat dit hem niet populair zal maken in Clanton, want voor de meeste mensen ligt de zaak kraakhelder en vinden ze dat de doodstraf de enig mogelijke straf moet zijn.

Kofer schijnt daarbij een geliefde politieagent te zijn geweest, zowel bij zijn collega’s als de dorpsgenoten. Dat maakt een en ander alleen nog maar gecompliceerder voor Jake.

Het boek begint ijzersterk met veel spanning vanaf het allereerste woord, maar vanaf het moment van de aanloop naar het proces begint het verhaal een beetje te kabbelen. Er komen veel details naar boven die ook een remmende werking hebben.

Omdat je nieuwsgierig bent maar de uiteindelijke ontknoping, lees je wel verder, maar het kostte mij de nodige moeite om de aandacht vast te houden.

De beschrijving van de rechtszaak is ronduit sensationeel en heeft schokkende plotwisselingen zoals alleen een meester van rechtbankthrillers als Grisham dat kan. Hij schrijft vloeiend en zet sympathieke personages neer. Sensationeel!BOEKINFORMATIE AW Bruna