Herkomst - boekenflitsIn 1992 vlucht de 14-jarige Stanišic, zoon van een Servische vader en een Bosnische moeder, voor de burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina naar Duitsland.

De enige Duitse woorden die hij dan kent zijn “Mercedes” en “Bayern München” en vorig jaar won hij de Deutscher Buchpreis 2019.

Een mooi voorbeeld en symbool van de jongste fase in de Duitse geschiedenis, waarin een groot deel van de Duitse samenleving buitenlandse wortels heeft en tegelijkertijd stevig is verankerd in de Duitse cultuur en taal.

Die verankering gaat veel verder dan alleen maar een aanpassing van de traditionele Duitse keuken. Het is juist het gevolg dat (vooral) jonge migranten door onderwijs én hun wil om zich te mengen, de Duitse cultuur enorm verrijken. En Saša Stanišic is daar een belangrijke exponent van.

In Herkomst maakt hij één familie (zijn eigen) het symbool voor een van de schokkende perioden uit de naoorlogse Europese geschiedenis en de vlucht van Stanišic en zijn ouders van Višegrad in het voormalige Bosnië en Herzegovina naar Duitsland vormt de kapstok.

De prijs (Deutscher Buchpreis 2019) is dus meer dan terecht! Herkomst is prachtig, geestig én noodzakelijk.BOEKINFORMATIE Ambo|Anthos