Overschot - boekenflitsIn Overschot van René Appel krijgt makelaar Arend Meulenhoek een dreigtelefoontje van een man die claimt dat zijn (stief)zoon Ferry hem duizenden euro’s schuldig is.

Als hij Ferry hierop aanspreekt, wuift die de kwestie gemakzuchtig weg. De problemen met de obscure, criminele schuldeiser en de onhandelbare Ferry maken het dagelijks leven zo moeilijk dat Arend en zijn vrouw Maud het nauwelijks meer aankunnen.

Tot overmaat van ramp raakt Arend betrokken bij een ernstig verkeersongeluk met een tienermeisje als slachtoffer. Zijn werk als makelaar raakt in de verdrukking, terwijl Ferry zich verder in de nesten werkt.

De personages in deze 25e Appel zijn herkenbaar en relateerbaar en zeker hoofdpersoon Arend wordt neergezet als een echte ‘alleman’ en (stief)zoon Ferry als een verwend joch die een schop onder zijn kont nodig heeft. Op bepaalde moment ontaart Arend als een ergerlijke Jan Doedel, maar de kracht van Appels’ karakters zit ‘m in de psychologie. Veel mensen zouden andere keuzes maken, vermoed ik.

De ontknoping is bijzonder berekenend en daarom wel geestig. Zeer de moeite waard!BOEKINFORMATIE AmboAnthos