Stille sport - boekenflitsHet EK Voetbal in verschillende speelsteden door heel Europa, de Olympische Spelen in Tokio, de Grand-Prix F1 in Zandvoort en nog veel meer grote en kleine reguliere sportevenementen.

Het jaar 2020 belooft een fantastisch sportjaar te worden en sportliefhebber Mart Smeets is er helemaal klaar voor. Vervolgens ramt Corona de wereld midscheeps en het ene na het andere evenement wordt gecanceled en/of uitgesteld.

Maar dan toont zich de ware meester. Smeets laat zich er niet door uit het veld slaan en beschouwt de verschillende ‘sportwerelden’ van onder meer wielrennen, voetbal, basketbal, schaatsen op zijn eigen, unieke manier vanuit de Haarlemse werkkamer. Hij kan hierbij putten uit een persoonlijke ervarings- en geheugenschijf die meer dan 50 jaar omvat, zowel als sporter én sportjournalist.

Soms is zijn boodschap belerend, maar op de een of andere manier kan ík dat geschreven wel van hem hebben. De beschrijving van zijn fietstochten in het voorjaar – terwijl hij continu door groepen middelbare mannen op racefietsen wordt ingehaald – is ronduit hilarisch.

Sowieso ben ik een groot fan van zijn wielerverhalen en inkijkjes die hij altijd heeft over wielrenners, grote rondes en klassiekers. Ook in dit boek staan deze weer opgelijnd, anders dan anders, maar dat geldt natuurlijk voor heel 2020.

Smeets is een toegankelijke veelschrijver met een vlotte pen en veel kennis van zaken. Laten we hopen dat hij voorlopig nog niet is uitgeschreven…BOEKINFORMATIE De Kring