Bel ami - boekenflitsAl meer dan een eeuw geldt Bel Ami als dé klassieke roman over verleiding, intriges en meedogenloos carrière maken. Het is Guy de Maupassants beroemde verhaal over een opportunistische jongeman gecorrumpeerd door de aantrekkingskracht van macht.

De aantrekkelijke en zeer ambitieuze Georges Duroy, oftewel Bel-Ami, is een journalist van simpele komaf die al snel een groot succes van zijn nieuwe carrière maakt.

Maar hij komt ook oog in oog te staan met de realiteit van de bedrieglijke samenleving: achterbakse collega’s, manipulatieve minnaressen en sluwe financiers.

Duroy leert al snel een aartsverleider, afperser en sociale stijger te worden in een wereld waar liefde slechts een middel is om een doel te bereiken.

Hoewel de roman zich afspeelt eind 19e eeuw, is het een opvallend modern verhaal. Deze roman van Guy de Maupassant had ik nog niet eerder gelezen, terwijl we tijdens Franse les op mijn middelbare school eindeloos verhalen van hem moesten lezen.

Bel Ami is een regelrecht ooggetuigenverslag van Parijs tijdens de Belle époque en ik kon het niet laten om steeds de plattegrond erbij te pakken. Daarnaast is het vooral een menselijk verhaal of beter een verhaal over mensen met ambitie in een harde samenleving.

Zoals met alle grote klassiekers; er is eigenlijk geen reden om deze niet te lezen!BOEKINFORMATIE Prometheus