Jack - boekenflitsJack is het vierde boek in de Gilead-serie van Marilynne Robinson, winnaar van de Pulitzer Prize. Alle delen zijn prima afzonderlijk te lezen, maar het is zeker geen straf om in de gehele serie te duiken. De boeken zijn ijzersterk, maar complex geschreven met fantastische dialogen.

Dit vierde deel zoomt in op Jack Boughton, verstoten zoon van de Presbyteriaanse predikant van Gilead, het conservatieve stadje in Iowa uit het gelijknamige eerste deel van de serie. Dit boek speelt zich af in St. Louis ergens na de Tweede Wereldoorlog toen de Amerikaanse samenleving in de meeste zuidelijke staten nog zwaar gesegregeerd was.

Jack is een intelligente, rondzwervende blanke alcoholist en leeft aan de zelfkant van de samenleving. Hij is zich terdege bewust van zijn zwakheden, vermijdt andere mensen en gelooft dat alles breekbaar is.

Hij ontmoet op een gegeven moment Della Miles, een Afro-Amerikaanse lerares en dochter van een bisschop. Della en Jack zijn op slag verliefd, maar hun interraciale relatie geeft grote problemen vanwege de rassenwetten, maatschappelijke omstandigheden en afkeuring van Della’s familie.

Alle romans uit de Gilead-reeks gaan over de erfenis van de Amerikaanse burgeroorlog en de blijvende impact van zowel raciale ongelijkheid als een diepgeworteld geloof.

Jack is zowel een prachtig liefdesverhaal als een verhaal over liefde dat de tijd van onrust en discriminatie van het Zuiden overstijgt. Marilynne Robinson combineert hier haar befaamde schrijfstijl en favoriete religieuze thema’s.

Hoe bijzonder alle boeken over Gilead ook zijn; dit boek is adembenemend in visie en stijl.BOEKINFORMATIE De Arbeiderspers