De jacht - boekenflitsMaak kennis met Tuva Moodyson. Tuva is begin twintig en werkt als journalist voor een lokaal krantje in een klein stadje in Zweden. Ze liep ooit stage bij The Guardian in Londen en wil niets liever dan een mooie scoop die haar letterlijk een uitweg zal bieden. Aan de andere kant woont ze nu – redelijk – in de buurt van haar zieke moeder, dus veel verder weg kan ze eigenlijk nog niet.

Een andere hoofdrolspeler – zij het statischer én veel onheilspellender – is het Utgardbos, een enorm donker naaldbomenbos van 30 bij 18 kilometer. Er wordt daar een lichaam gevonden en dit lijk vertoont veel overeenkomsten met drie eerder gevonden lijken in de jaren negentig. Alle slachtoffers zijn in hun borst geschoten en hun ogen zijn verwijderd… Destijds hadden de kranten het over de ‘Medusamoorden’ en het lijkt erop dat de moordenaar na twintig jaar is teruggekeerd.

Tuva bijt zich volledig vast en ontrafelt steeds meer geheimen over deze zaak, maar ook over stadsgenoten en de inwoners van een gehucht midden in het bos. Wanneer er nog een lijk wordt gevonden, zit ze de moordenaar letterlijk op de hielen. Maar dat heeft ze zelf niet door…

De specifieke sfeer van Zweden voor een Scandinoir (onheilspellende eindeloze bossen, nukkige elanden, dunbevolkte stadjes en trollen) voeren ook in De jacht de boventoon. En dat is knap, want de schrijver is zo Brits als ze maar komen, maar Will Dean weet in zijn debuut het decor prachtig neer te zetten.

Ook zijn hoofdrolspeler Tuva maakt meteen een sympathieke indruk en haar handicap – ze is doof en prutst onophoudelijk aan haar gehoorapparaten – zorgt voor een heel menselijke touch. Ik ben erg benieuwd naar het volgende boek met deze schrandere journalist in de hoofdrol.

Het boek is vlotgeschreven, intrigerend en lastig weg te leggen. Op een gegeven moment wordt de ontknoping wel duidelijk en zorgt dan toch nog voor een verrassende wending. Een zeer aangenaam boek!BOEKINFORMATIE AW Bruna