Lupin versus Herlock Sholmes - boekenflitsMaurice Leblanc schreef zijn eerste verhaal over Arsène Lupin in 1905 voor het tijdschrift Je Sais Tout. Het was onmiddellijk een groot succes, een nieuwe literaire held was geboren.

Frankrijk vermaakt zich: inspecteur Ganimard krijgt maar geen vat op gentleman inbreker Lupin. In Arsène Lupin versus Herlock Sholmes wordt daarom de Engelse detective Sherlock Holmes naar Parijs gehaald om Lupin in te rekenen.

Tussen de twee bijzondere breinen ontspint zich een intrigerend duel.

Het gebruik van de naam Sherlock Holmes leverde destijds het protest op van diens geestelijke vader Sir Arthur Conan Doyle. Leblanc paste het met een kwinkslag aan.

Voor zijn verdiensten voor de Franse literatuur werd Maurice Leblanc onderscheiden met de prestigieuze Légion d’honneur.BOEKINFORMATIE Uitgeverij Oevers