Een meesterstuk - boekenflitsDe toevallige ontdekking van een schilderij uit de 17e eeuw van een van de grootste Hollandse Meesters zet op verschillende plekken in Europa en in diverse kringen een boel mensen op scherp.

Het leidt tot een ongekende race tegen de klok met als inzet het werk van de relatief onbekende schilder Isaac Pietersz.

Studente Katja Hiemstra heeft voor haar afstuderen onderzoek gedaan naar een schilderij van hem en heeft aanvankelijk geen flauw benul over haar bijzondere ontdekking. Voor Katja heeft het doek vooral persoonlijke waarde, het was namelijk van haar grootvader.

Maar het balletje dat door Katja is gaan rollen, valt niet meer te stoppen. Er staat heel veel op het spel en geen van de hoofdrolspelers kan verliezen.

De synopsis, bewust heel beknopt gehouden, klinkt als een avonturenroman en dat is dit boek feitelijk ook. Er zit zeker spanning in het verhaal en er worden ook mensen vermoord, maar het is geen hardcore thriller. Zeg maar, meer Indiana Jones dan Se7en.

Römer voert veel personages op – zeker in het begin – maar nergens leidt dat tot verwarring of oppervlakkigheid; iedere persoon komt duidelijk uit de verf en de filmische verhaallijn is strak gecomponeerd.

De vaart is hoog en zakt nergens in – ondanks een aantal flink scherpe bochten – waardoor de nieuwsgierigheid naar de ontknoping dus constant aanwezig is. Er zullen maar weinig mensen zijn die dit boek voortijdig kunnen wegleggen…

Een meesterstuk is gewoon een lekker boek met een aansprekend verhaal.BOEKINFORMATIE AW Bruna