Het grote niets - boekenflitsIn de familie van de zevenjarige Naff wordt niet openlijk over de Tweede Wereldoorlog gesproken, maar refereren ze er aan als het ‘Ding’. En dat doen ze heel vaak. Daarnaast leert Naff dat hij een onderdeel is van een volk. Dat gegeven en het ‘Ding’ nemen voor hem mythische proporties aan en triggeren zijn fantasie.

In een schrift maakt hij tekeningen en schrijft er verhalen bij. Deze verhalen verzint hijzelf en moeten ‘zijn volk’ helpen om de oorlog te doen vergeten. Ook vertelt Naff de verhalen op talloze bijeenkomsten en verjaardagen.

Als zijn familie van Amsterdam naar Zaandam verhuist, ervaart Naff aan den lijve hoe het voelt om anders te zijn, want op zijn nieuwe school zijn geen andere kinderen van Joodse komaf. Vanaf de derde klas neemt Naff een actievere rol en wordt de garage de plek waar op vrijdagmiddag wordt gejamd.

Via de synagoge in Amsterdam leert hij Iris kennen; zij houdt ook van schrijven. Met haar reist hij naar Tel Aviv voor een schrijfcursus. Hij krijgt hij het laatste zetje om zijn definitieve verhaal op papier te zetten.

Vissel schreef met Het Grote Niets een lichtvoetige coming-to-age roman over identiteit en de individuele zoektocht naar een eigen plek. Dit doet hij in een prettige, goed leesbare stijl met veel humor en de nodige zelfspot.BOEKINFORMATIE Signatuur