Indisch requiem - boekenflitsEén kenmerk van de boeken van Tomas Ross is het naadloos verweven van (historische) feiten en personen en fictie tot een punt dat de precieze grens tussen beiden nogal vaag wordt. Ross krijgt hiervoor regelmatig kritiek – volledig ten onrechte – want het betekent vooral dat er een enorme research aan ten grondslag ligt.

Een ander kenmerk van zijn boeken is wel de betrokkenheid van de koninklijke familie in zijn verhaallijnen. Ook in Ross’ nieuwe thriller Indisch Requiem ontbreekt een van de meest kleurrijke personen uit de familie Van Oranje niet.

Het verhaal begint in 1949. De wereld is aan het bijkomen van de Tweede Wereldoorlog en moet nog wennen aan de nieuwe wereldorde. In Nederland heeft koningin Juliana de soevereiniteitsoverdracht ondertekent, waardoor ‘ons Indië’ verder gaat als de onafhankelijke Republiek Indonesië.

Toch bestaan er binnen het Nederlandse leger plannen om te proberen Nederlands-Indië alsnog te behouden met behulp van provincies en volkeren, waar de weerstand tegen de kersverse president Soekarno het felst is.

Tegelijkertijd gaat Arnie Springer – die we kennen uit eerdere boeken van Ross – op onderzoek uit na een tip van de inlichtingendienst. Dat is het begin van een geraffineerd spel waarbij de inzet een geheime bandopname is, met daarop cruciale informatie staat voor de Nederlandse regering.

De zoektocht blijkt een slangenkuil vol intriges met dubieuze hoofdrollen voor de Nederlandse regering en de Amerikaanse en Russische inlichtingendiensten.

Een onvervalste Tomas Ross: een perfecte blend van (dubbel-)spionage, meesterlijke machinaties en het Koningshuis. Top!

Tomas Ross balanceert in zijn thrillers op de scheidslijn tussen feit en fictie. Hij won meerdere keren De Gouden Strop en werkte als scenarioschrijver mee aan diverse Nederlandse televisieseries en films.BOEKINFORMATIE Cargo