Klifi - boekenflitsDe nieuwe roman van Adriaan van Dis speelt zich af in 2030. Het Nederland van dan is een republiek met aan het hoofd een populistische president die niet zo houdt van het vrije woord en nog minder van vluchtelingen.

En die zijn er in grote getale vanwege een globaal gevaar: de klimaatverandering maakt grote warmere delen van de wereld onbewoonbaar. Maar de vluchtelingen worden niet met open armen ontvangen, integendeel.

Hoofdpersoon Jákob Hemmelbahn kan nog wel sympathie voor hen opbrengen, hij is namelijk zelf in 1956 vanuit Hongarije naar Nederland gevlucht en heeft altijd netjes binnen de lijntjes gekleurd.

Maar als Nederland wordt getroffen door de eerste orkaan in de geschiedenis en Jakobs’ tuin een opvangplek wordt, broeit er onvrede in hem. Hij schrijft de verhalen van de slachtoffers op en wil deze uitbrengen in een boek met als mogelijke titel: KliFi (KlimaatFictie).

Jákobs hinkt op twee gedachten, zowel in zijn concept-boek als in zijn persoonlijkheid. Hij twijfelt en weegt voors-en-tegens tegen elkaar af: hij wil de vluchtelingen voor het voetlicht brengen en de waarheid onthullen. Maar durft hij dat eigenlijk wel aan?

De nieuwe Van Dis is een bijzondere roman en balanceert – evenals de hoofdpersoon – ook op twee ideeën. Enigszins dystopisch, maar zonder inktzwarte randen en grimmigheid en aan de andere kant licht van toon en veel vaart.

KliFi is toegankelijk, vermakelijk, vrolijk én bitter, terwijl de stilistische vaardigheden van Adriaan van Dis volledig tot hun recht komen. Gelukkig maar!BOEKINFORMATIE Atlas Contact