Ministerie van Verbeelding - boekenflitsDr. Jet (Mariëtte) Bussemaker was in het kabinet Rutte II minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en in het kabinet Balkenende IV staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ze zat sinds 1998 in de Tweede kamer voor de PvdA en is op dit moment hoogleraar Beleid, Wetenschap en Maatschappelijke Impact aan de Universiteit Leiden.

Met dit boek legt Bussemaker rekenschap af over haar politieke carrière en doet dit behoorlijk openhartig en zonder de gebruikelijke meel in de mond. Het voordeel van de achteruitkijkspiegel, zeg maar.

Ook schets ze haar ideeën voor een ander soort overheid en geeft een duidelijke handleiding over hoe dit te bereiken. Maar of dit ooit werkelijkheid wordt in ons versnipperde (politieke) landschap valt nog te bezien. De Nederlandse politiek is nu eenmaal afhankelijk van de te sluiten compromissen en daarmee moeten idealen maar al te vaak voor wijken.

Die flexibiliteit (in extremis) heeft Bussemaker zelf ook meegemaakt: was ze in 1980 kraker in Amsterdam actief tegen de kroning van Beatrix in 2013 zat ze als minister vooraan in de Nieuwe Kerk bij de troonsaanvaarding van Willem-Alexander. Het kan verkeren…

Het interessante aan dit soort boeken is het inzicht in de mens achter de politicus of in dit geval de politica. Wat zijn haar drijfveren en waar komen deze vandaan? Jet Bussemaker geeft hier op een prettige wijze antwoord op.BOEKINFORMATIE Balans