De val van Amerika - boekenflitsJournalist Michael Persson verhuisde in augustus 2015 naar de Verenigde Staten, een maand nadat Donald Trump zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap. Trump zei hardop wat geen enkele presidentskandidaat voor hem ooit had durven zeggen: de Verenigde Staten is afgegleden tot een soort derdewereldstaat en hij, Trump dus, zou het land weer groots maken.

Tot aan de verkiezingen van 2016 gaven veel mensen Trump weinig kans, maar we weten allemaal hoe die geschiedenis is verlopen. Wel legde de rampzalige termijn van Trump veel zwakke plekken in de Amerikaanse samenleving bloot, zoals op het gebied van segregatie, ongelijkheid, onderwijs, gezondheidszorg, immigratie en de democratie zelf.

De grote problemen bestonden ook al voor Trump – hij heeft echt niet alles veroorzaakt – maar zijn politiek van ultieme partijdigheid heeft de meeste zaken alleen maar verergerd en dreigt het land verder weg te doen zakken in het drijfzand. Het is nog altijd de vraag of Joe Biden als president in staat is om het tij te keren.

Tegen deze achtergrond reisde Persson kriskras door het land en sprak met vele Amerikanen over de stand van de Amerikaanse droom. Het land is hardvochtig, een echte dog-eat-dog-samenleving, maar de individuele Amerikaan is over het algemeen vriendelijk, behulpzaam en optimistisch. Met ’tegenslagen zijn er om te overwinnen’ als mantra. Zo blijft er altijd wel vertrouwen in de toekomst.

De indrukken en beschrijvingen van Michael Persson zijn helder en vlot geschreven. Hij geeft een mooie inkijk in de Amerikaanse samenleving met al haar tegenstrijdigheden. De geactualiseerde versie besteedt ook aandacht aan de rellen rond het Capitool van 6 januari 2021.BOEKINFORMATIE Balans Uitgevers