Napoleon de grote - boekenflitsHet leven van Napoleon Bonaparte stond in het teken van een tomeloze dadendrang. Hij vond de kunst van het oorlogvoeren opnieuw uit en won vrijwel al zijn veldslagen.

Met zijn Code Napoléon legde hij de grondslagen van de hedendaagse rechtsstaat. Zijn lycées waren de eerste vorm van modern middelbaar onderwijs ter wereld. Veel van zijn bruggen, riolen, wegen en kades doen nog steeds dienst.

Hij discussieerde op hoog niveau met schrijvers als Goethe en wiskundigen als Laplace en genoot intens van toneel, opera, kunst en literatuur. Aan hem danken we zowel de empirestijl als het Louvre. Zonder Napoleon – en zijn broer koning Lodewijk Napoleon – geen Rijksmuseum, geen Koninklijke Bibliotheek, geen Academie van Wetenschappen.

Als eerste biograaf kon Andrew Roberts gebruik maken van de monumentale nieuwe editie van Napoleons tienduizenden brieven, de eerste onverkorte en ongecensureerde.

Daardoor kan hij het avontuurlijke en veelbewogen leven van zijn held – van de triomfantelijke veldtocht door Italië en de keizerskroning tot de roemloze nederlaag bij Waterloo en de treurige ballingschap op St. Helena – op de voet volgen, bijna van dag tot dag, zonder de grote lijn ooit uit het oog te verliezen.

Helder en scherp beschrijft hij Napoleons greep naar de macht, zijn talent voor politieke propaganda, zijn meedogenloze optreden jegens tegenstanders: net als zijn grote voorbeeld Julius Caesar deinsde Napoleon niet terug voor het op maat snijden van de werkelijkheid.

Roberts heeft echter ook oog voor de vele positieve kanten van Napoleons charismatische persoonlijkheid, zoals zijn betoverende glimlach, die op zowel mannen als vrouwen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende, al had hij wel een geheime schaduwboekhouding nodig voor de gigantische bedragen die hij spendeerde aan zijn ruim twintig minnaressen…

‘Niemand die het niet zelf heeft ervaren, kan zich voorstellen hoeveel geestdrift er losbarstte onder die half verhongerde en uitgeputte soldaten als de keizer zelf in de buurt was. Als we allemaal gedemoraliseerd waren en hij dan verscheen, dan zorgde zijn aanwezigheid voor een soort elektrische schok. Iedereen brulde “Vive l’Empereur!” en iedereen stormde blind het vijandelijke vuur in.’
– Citaat van een soldaat van Napoleon

De lezer van deze schitterende biografie zal het zeker wel begrijpen.BOEKINFORMATIE Prometheus

  • Paperback – ISBN 9789044647907 – €35,00