Naschokken - boekenflits

Ghana, Amerika, Engeland, Italië, Ethiopië, Oeganda – geen enkel land kon ik onomstotelijk claimen als het mijne. Ik heb het altijd erg moeilijk gevonden om het woord ‘thuis’ met volle overtuiging uit te spreken. Als kind voelde ik me vaak een buitenbeentje bij mijn eigen familie. Er bestonden grenzen tussen ons, geografische, spirituele, culturele, taalkundige grenzen. En zodra we ergens aankwamen, moesten we ons alweer voorbereiden op het vertrek.

Het zoeken naar een identiteit door Nadia Owusu vormt de kern van Naschokken en dat is ook niet zo verwonderlijk. Ze groeide overal en nergens op en woonde van Rome en Londen tot Dar-es-Salaam en Kampala. Dit vanwege het werk van haar vader bij de Verenigde Naties.

Haar moeder laat haar in de steek als ze twee jaar oud is en door deze afwijzing, raakt Nadia in de war over haar identiteit. Elf jaar later overlijdt haar vader en wordt ze verder opgevoed door haar stiefmoeder, maar ze blijft problemen houden om te begrijpen wie ze precies is en waar ze thuishoort.

Ook als Nadia als achttienjarige gaat studeren in de Verenigde Staten en verder volwassen wordt, blijft het gevoel van onthechting groot en voelt ze zich vaak eenzaam. Tot het moment dat ze een manier vindt om er mee om te gaan.

Naschokken zijn de persoonlijke memoires van Nadia’s ervaringen en een interessante coming-of-age. Het taalgebruik is rijk en oprecht, bijna lyrisch te noemen. Werkelijk prachtig geschreven en dikke hulde voor vertaler Anne Jongeling!

Naschokken is geselecteerd door CPNB voor de Top 25 boeken over het campagnethema Tweestrijd voor Het voorwoord van de Boekenweek.BOEKINFORMATIE Signatuur