Om de liefde, voor de troon - boekenflitsPrinses Irene bekeert zich in 1964 tot het katholicisme en is daarmee de eerste Oranje – sinds Philips Willem (de oudste zoon van Willem van Oranje) in 1618 overleed – als belijdend katholiek.

Aanspraak
Ze maakt deze stap om zich later dat jaar te kunnen verloven met de Spaanse troonpretendent prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Wel verspeelt ze hiermee haar eigen aanspraak op de Nederlandse troon (Irene is op dat moment de nummer twee na kroonprinses Beatrix).

Opbouw
Dit gegeven is al genoeg voor een eersteklas dramaserie op Netflix, maar begin jaren zestig was het realiteit voor Koningin Juliana en Prins Bernard. Nederland zelf zit in de opbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog en de samenleving is nog behoorlijk strak georganiseerd volgens de traditionele zuilen. Het leidde tot een schokgolf in het land en vooral in politiek Den Haag.

Tijdsbeeld
Het past overigens wel in het tijdsbeeld van de jaren zestig, waarbij de traditionele normen en waarden worden afgeworpen en het collectivisme plaatsmaakt voor de individuele ontwikkeling. Het is ook de eerste keer dat een conflict tussen het koningshuis en de regering publiekelijk wordt uitgevochten.

Claim
De avontuurlijke prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma was een telg uit een eeuwenoud vorstelijk geslacht en betekent voor de verlegen Irene een ticket naar de vrijheid. Voor hem is ze een ideale koninklijke medestrijdster om zijn claim op de troon van Spanje te verwezenlijken. Na de dood van dictator Franco komt er immers in Spanje weer een koning.

Favoriet
Twee prinsen uit twee verschillende geslachten streden om de eer en de gunst van de generalissimo: Juan Carlos van Bourbon en Carlos Hugo van Bourbon-Parma. Als de eerste Franco’s favoriet blijkt en na de dood van Franco in 1975 ook daadwerkelijk de Spaanse troon bestijgt, ontpopt Carlos Hugo zich als revolutionair strijder.

Uniek
In dit goed gedocumenteerde en zeer interessante boek beschrijft historica Daniela Hooghiemstra de vechtlust, hoop én ambitie van het prinsenpaar. Het biedt een unieke inkijk en achtergrond in de strijd om dynastieke belangen door een prinsenpaar van een eeuwenoude Europese familie.

Daniela Hooghiemstra (1967) is historicus, auteur en columnist voor de Volkskrant. Ze publiceerde eerder onder meer Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (met Dorine Hermans) en De geest in dit huis is liefderijk, een biografie van Kees Boeke.BOEKINFORMATIE Balans

  • Paperback – ISBN 9789463821407 – €22,99
  • eBoek – ISBN 9789463821537 – €11,99