Zwemmen in het donker - boekenflitsBegin jaren tachtig staat de economie van het communistische Polen op instorten en laten steeds meer groepen uit de bevolking hun ongenoegen horen. Dit is de achtergrond van Zwemmen in het donker, de fabelachtig mooie debuutroman van Tomasz Jedrowski.

Als Ludwik en Janusz elkaar ontmoeten in een landbouwkamp tijdens de zomervakantie, is Ludwik erg onder de indruk van de knappe en zorgeloze Janusz. Een toevallige ontmoeting bij de rivier leidt tot een intense en opwindende vriendschap.

Nadat het kamp is afgelopen, gaan de vrienden een paar weken kamperen in de prachtige natuur. Ze staan als het ware buiten de samenleving, lezen het verboden boek Giovanni’s kamer van James Baldwin en worden verliefd. Maar in het repressief-communistische én katholieke Polen is hun relatie volkomen ondenkbaar.

Na de zomervakantie krijgt Janusz een prestigieuze baan op een ministerie en probeert Ludwik een promotieplaats aan de universiteit te krijgen, maar voelt hij zich ook aangetrokken om te protesteren tegen de stijgende voedselprijzen en de grote economische ongelijkheid.

De persoonlijke en politieke verschillen drijven langzaam een wig tussen hun geheime relatie en de mannen moeten uiteindelijk kiezen welke offers ze bereid zijn om te brengen.

Zwemmen in het donker brengt een krachtige mix van romantiek, politiek, intriges en geschiedenis. Lyrisch, elegant proza, meeslepend en intens.

Wat een onuitwisbaar debuut en prachtige vertelling!BOEKINFORMATIE Meulenhoff