De gelukkigste man ter wereld - boekenflitsHij werd in 1920 in Leipzig geboren als Abraham Salomon Jakubowicz (Eddie Jaku) en groeide daar op in een gelukkig Duits gezin uit de middenklasse. Ze waren trotse Duitsers en hun Joodse achtergrond kwam op de laatste plaats.

Dat veranderde allemaal in 1933 toen Hitler in Duitsland aan de macht kwam en ze steeds meer werden beperkt in hun doen en laten. Eddie werd door zijn ouders met een andere identiteit ondergebracht op een middelbare school, waardoor hij weinig meekreeg van de terreur van die eerste jaren.

Ook dat veranderde allemaal met de Kristallnacht van november 1938 toe hij werd gearresteerd en naar concentratiekamp Buchenwald werd gebracht. Hij maakte er de meest verschrikkelijke horrorpraktijken mee, later ook in Auschwitz en tijdens een beruchte dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland, maar overleefde de oorlog.

In mijn jeugd was ik altijd een trotse Duitser geweest. Vandaar dat ik gek werd van wat ons overkwam en me altijd afvroeg: waarom? Waarom?

Ik kan nog steeds niet begrijpen hoe mensen met wie ik samen naar het werk ging, studeerde en sportte zulke beesten konden worden. Hoe was het mogelijk dat Hitler vrienden in vijanden kon veranderen en beschaafde mensen in onmenselijke zombies?

Hoe is het mogelijk om zo’n haat te creëren?

Eddie besluit om slachtoffers van de nazi’s te eren door zijn verhaal te vertellen en zijn wijsheden te delen. Hij beloofde zichzelf ook elke dag te glimlachen en gewoon de meest gelukkige man ter wereld te zijn.

Deze 100-jarige laat middels zijn persoonlijke geschiedenis zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste momenten. Een indrukwekkende en – ondanks alle ellende – opbeurende memoir!



BOEKINFORMATIE Lev.

  • Paperback – ISBN 9789400513860 – €20,99
  • eBoek – ISBN 9789044932867 – €11,99