De slag om Europa - boekenflitsHet nieuwe boek van Rob de Wijk zou aanvankelijk vorig najaar verschijnen, maar de lancering werd een paar keer uitgesteld. Tot vandaag om precies te zijn en net als in zijn vorige boek De nieuwe wereldorde speelt China een van de hoofdrollen.

De geopolitieke expert De Wijk beschrijft op een heldere en duidelijke manier dat Europa op meerdere manieren wordt belaagd. Door China, Rusland, de Verenigde Staten en -ook dat nog- van binnenuit.

De Chinezen zijn bezig om invloed te kopen en de Europese Unie uit elkaar te spelen, Rusland voelt zich bedreigd en wil de NAVO ontwrichten en Trump keerde zich zelfs tegen zijn trouwste bondgenoten. Allemaal denken ze dat een sterke Europese Unie de eigen ambities in de weg staat.

De Europese regeringen hebben hierop (nog) geen passend antwoord gevonden en de coronapandemie heeft een en ander alleen maar verergerd. Er wordt op meerdere manieren geprobeerd om de Europese Unie uit elkaar te spelen en het is twee voor twaalf om de juiste stappen te zetten.

De slag om Europa is intrigerende kost en – ondanks dat de dreiging voor Europa aanzienlijk is – behoorlijk optimistisch. Met de juiste strategie is het vermoedelijk toch niet snel gedaan met ‘de oude wereld’. De Wijk toont zich wederom een realist die kijkt naar verschuivende machtsverhoudingen en daaruit zijn visie destilleert. Gelukkig wel!BOEKINFORMATIE Balans

  • Paperback – ISBN 9789463821254 – €23,99
  • eBoek – ISBN 9789463821698 – €11,99