Poolnacht - boekenflitsIn 1955 verhuizen twee jonge stellen naar een afgelegen verlaten fjord in het noorden van IJsland. Hun verblijf daar eindigt abrupt wanneer een van de vrouwen onder mysterieuze omstandigheden om het leven komt. De zaak wordt nooit opgelost. Een halve eeuw later wordt een oude foto gevonden die duidelijk maakt dat de twee stellen mogelijk niet alleen in de fjord waren.

De jonge rechercheur Ari Thór uit het naburige plaatsje Siglufjördur verveelt zich. Omdat een toerist stierf door een zeer besmettelijke kever, is het stadje in quarantaine geplaatst. Niemand mag erin of eruit en de straten zijn verlaten.

Dan wordt Ari benaderd door een man die onlangs een foto in bezit kreeg. Deze is ooit genomen op de afgelegen boerderij waar Hédinn is geboren. Hij wil weten of Ari Thór het antwoord kan vinden op de vraag: wie is de vreemdeling op de foto? Ari roept de hulp in van Isrún, een verslaggever die hij in een eerdere zaak heeft ontmoet, in ruil voor de primeur.

Als je eerder een boek van Jónasson hebt gelezen, weet je dat je te maken hebt met een slim mysterie en karakteristieke personages. De stilte, koude wind en dreigende bergen vormen daarnaast de perfecte achtergrond voor de toenemende spanning, terwijl Ari geleidelijk ontdekt wat er met de familie van Hédinn is gebeurd.

Naast het hoofdverhaal heeft Poolnacht ook verschillende zijlijnen die zich ontwikkelen naarmate het boek vordert. Jónasson slaagt erin om deze strengen van de afzonderlijke verhalen naadloos in elkaar te weven. Een aantal kleinere lijnen gaan gewoon door in het volgende boek in de serie.

Poolnacht is het derde deel in de verslavende thrillerserie Duister IJsland van Ragnar Jónasson, de kroonprins van de IJslandse misdaadfictie.BOEKINFORMATIE AW Bruna

  • Vertaling: Willemien Werkman
  • Paperback – ISBN 9789400513662 – €20,99
  • eBoek – ISBN 9789044932676 – €11,99