Agent Sonya - boekenflitsAls je in 1944 door het rustige dorpje Great Rollright in de Cotswolds had gelopen, zag je misschien wel een opmerkelijk elegante vrouw uit een plattelandshuisje komen.

Een toegewijde echtgenote en moeder van drie kinderen, die bij haar buren bekendstond als Mrs. Burton. Ze was vriendelijk maar terughoudend en haar buren wisten weinig over haar.

Zo wisten ze bijvoorbeeld niet dat ze regelmatig over het platteland van Oxfordshire racete om wetenschappelijke informatie los te krijgen van een van de meest briljante kernfysici van het land.

En dat ze die geheimen door zou geven aan het hoofdkwartier van de Sovjetinlichtingendienst via de krachtige radiozender die ze in haar buiten-wc gebouwd had. Ze wisten ook niet dat ze een codenaam had, ‘Sonya’, en dat ze de belangrijkste vrouwelijke spion uit de geschiedenis was.

Mrs. Burton was verre van een Britse huisvrouw. Ze heette Ursula Kuczynski, was een Duitse Jood, een toegewijde communist, een kolonel in het Russische Rode Leger en een hoogopgeleide spion.

Van het plannen van een moordaanslag op Hitler tot het bespioneren van de Japanners in Mantsjoerije en het het verstrekken van informatie aan de Sovjet-Unie bij het ontwikkelen van atoomwapens, Sonya voerde een paar van de gevaarlijkste spionage-operaties van de twintigste eeuw uit.

De enige vrouw die twee decennia lang overleefde en floreerde, in de door mannen gedomineerde wereld van spionage. Haar verhaal is nooit verteld – tot nu.BOEKINFORMATIE Boekerij

  • Vertaling: Marieke van Muijden
  • Paperback – ISBN 9789022592281 – €20,00
  • eBoek – ISBN 9789402316193 – €11,99