De dochters van de winterkoningin - boekenflitsElizabeth Stuart was de dochter van koning Jacobus I van Engeland en zus van koning Karel I van Engeland. Op zestienjarige leeftijd trouwde ze, ver onder haar stand, met een Duitse graaf om het koningschap van Bohemen veilig te stellen voor de Stuarts.

Deze Frederik V van de Palts en Elizabeth werden weliswaar koning en koningin van Bohemen, maar deze aanstelling duurde slechts één winter. Vandaar de bijnaam ‘Winterkoningen’ voor Frederik en Elizabeth.

De Winterkoning en zijn familie werden gedwongen om in 1621 in ballingschap te gaan en zochten hun toevlucht in Den Haag bij zijn ooms: prins Maurits en prins Frederik Hendrik. In het kielzog van de familie kwam ook een huishouding mee van ruim 200 personen, waaronder de hofdame Amalia van Solms.

In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was nog altijd sprake van ‘de Gouden Eeuw’, waardoor de heersende stromingen van kunst en cultuur ook van invloed zijn geweest op de vier dochters van het Winter-echtpaar.

De oudste, prinses Elizabeth, werd wetenschapper die bevriend was met filosoof René Descartes en prinses Louisa Hollandine was schilderes. De mooie Henrietta Maria trouwde met een prins van Transsylvanie, maar stierf op 25-jarige leeftijd. De jongste dochter Sophia trouwde met Ernst August van Hanover en is feitelijk de stammoeder van de Britse koninklijke familie.

Als kleindochter van koning Jacobus I was zij het meest verwante protestantse familielid van koningin Anna, die kinderloos zou sterven. Een wet uit 1701, de Act of Settlement, bepaalde vervolgens dat alleen Sophia en haar nakomelingen in aanmerking komen voor de Britse troon.

Auteur Nancy Goldstone concentreert zich op de – bij ons vrij onbekende – prinses Elizabeth Stuart en haar vier dochters. De dynastieke schets begint met een korte achtergrond over haar voorouders en haar jeugd. Dit zorgt voor een solide basis en daarna gaat Goldstone verder om elke dochter afzonderlijk op te voeren.

De hoeveelheid informatie is indrukwekkend en boeiend beschreven. Een geschiedenisboek met verraad en avontuur, maar zeker ook liefde en humor.BOEKINFORMATIE Uitgeverij Omniboek

  • Paperback – ISBN 9789401917612 – €29,99
  • eBoek – ISBN 9789401917629 – €14,99