De onderstroom - boekenflitsDe onderstroom van Benjamin Myers is geschreven in betoverend proza. Myers geeft de schoonheid en kracht van de natuur weer en de bescheiden plaats van de mens in het geheel.

Het verhaal wordt verteld door Robert Appleyard, zoon van een mijnwerker uit de buurt van Durham in Noord-Engeland. Robert kijkt terug op de zomer toen hij zestien was en verlangde naar vrijheid. De Tweede Wereldoorlog immers is nog maar kort geleden geëindigd en de vergankelijkheid van het leven zes jaar lang prominent aangetoond.

Met een rugzak vertrekt Robert op een ochtend van huis om alles buiten het dorp te verkennen waar hij tot nu toe zijn leven heeft doorgebracht. Hij slaapt in schuren of onder heggen en doet onderweg klusjes om voedsel te verdienen. Hij geniet ervan om buiten te zijn; vrij en ongedwongen. Hij loopt van Durham door Cumbria en Yorkshire, naar waar het land de zee ontmoet.

Robert wordt totaal weggeslagen als hij Dulcie Piper ontmoet, een rijke en excentrieke oudere dame die in een vervallen huisje boven een afgelegen baai woont. Ze herkent het potentieel van de jongen en begint hem haar waardering voor literatuur bij te brengen. Naast andere geneugten – zoals lekker koken en een liberalere kijk op zaken – laat ze hem kennismaken met poëzie.

Dulcie is een fantastische creatie en heeft een gezonde minachting voor regels, religie en gezagsdragers. Ze vertelt Robert verhalen over de kleurrijke geschiedenis en laat hem boeken lezen. Naast hun ontluikende vriendschap deelt de omgeving haar rijkdom. Robert raakt in vervoering van de zee, het land en levende wezens. Na verloop van tijd komt hij erachter waarom Dulcie zich op deze plek heeft gevestigd.

De onderstroom is een heel speciaal boek over een gouden zomer en mooie levenslessen. De beschrijvingen van de natuur en de humor en diepte van de dialogen hebben contemporaine relevantie. Er zijn maar een paar dingen echt de moeite waard om voor te vechten: vrijheid en alles wat dat met zich meebrengt. Poëzie en een goed glas wijn. Een lekkere maaltijd. Natuur. En liefde, als je geluk hebt.BOEKINFORMATIE Nieuw Amsterdam

  • Vertaling: Anneke Bok
  • Gebonden – ISBN 9789046828205 – €22,99
  • eBoek – ISBN 9789046828212 – €9,99