Dodenherdenking - boekenflitsHet ontzielde lichaam van wethouder Petra Lelieveld wordt gevonden bij een kanaal in Baflo. Ze is vermoord door een klap op haar achterhoofd, is kaalgeschoren en in haar voorhoofd staat een hakenkruis gekerfd.

Rechercheur Martin Doodeman krijgt de zaak toegewezen, maar hij tast in het duister over de motieven voor de moord. Heeft het te maken met een omstreden dossier: de aanleg van een groot windmolenpark in de gemeente, het oorlogsverleden van haar grootvader of speelt er iets anders?

Doodeman voert trouwens zelf ook strijd tegen demonen uit het nabije verleden waardoor zijn meerdere hem het liefst op een zijspoor wil rangeren. Hij is dan ook vastbesloten de zaak op te lossen.

In 1942 wordt de Spitfire van Chris Evans neergeschoten boven Groningen en hij brengt zich in veiligheid met zijn parachute. Hij duikt onder op een boerderij, waar al meer onderduikers blijken te zitten.

Het optreden van de bezetter wordt – actief geholpen door lokale NSB-ers – steeds bruter en Chris maakt plannen om via Zweden terug te keren naar Engeland.

Het toneel van Dodenherdenking zijn dorpen met karakteristieke namen als Baflo, Winsum en Doodstil in het noorden van de provincie Groningen. De omgeving speelt een zekere rol in het verhaal en is heel visueel beschreven door de auteur, die – niet verwonderlijk – uit de omgeving zelf komt.

De beeldende manier van schrijven geldt trouwens ook voor de verschillende, strak gecomponeerde verhaallijnen die mooi in elkaar grijpen. Een prettig geschreven en toegankelijke thriller.BOEKINFORMATIE Uitgeverij Palmslag

  • Paperback – ISBN 9789493059993 – €20,95