Het eiland van Arturo - boekenflitsArturo woont in een oude villa op het Italiaanse eiland Procida in de baai van Napels. De jongen gaat niet naar school en geniet van een vrijheid die maar weinig andere tieners kennen. Hij komt en gaat en eet en slaapt zoals hij wil.

Hij leest boeken over grote ontdekkingsreizen en Azië uit de bibliotheek van zijn vader. Die trouwens ook zijn grote voorbeeld is: groot, blond en onverschrokken. Zijn vader is vaak voor bepaalde tijd afwezig en Arturo groeide ook op zonder moeder: zij stierf bij zijn geboorte.

Het eiland heeft een prachtige natuur, maar is afgelegen en enigszins losgekoppeld van het vasteland. Het ritme van de kleine gemeenschap wordt bepaald door de aankomst- en vertrektijden van de boot naar Napels.

Arturo’s wereld wordt volledig op zijn kop gezet als zijn vader op een dag terugkeert met een jonge vrouw, waarmee hij blijkt te zijn getrouwd.

Arturo worstelt met de nieuwe dynamiek nu hij de aandacht van zijn vader moet delen en worstelt met de complexiteit van dingen die niet gaan, zoals hij denkt dat ze zouden moeten gaan. Hij hoopt dat snel volwassen worden alle beproevingen zal oplossen, maar dat loopt (uiteraard) ook anders.

Het eiland van Arturo is een hartverwarmend, maar ook onrustige coming-of-age-roman over twee jaar uit het leven van de (in het begin) 14-jarige hoofdrolspeler. Morante kreeg daardoor alle gelegenheid om de noodzakelijke elementen te verwerken: van de naïeve kijk op de wereld van volwassenen tot een hartverscheurende realiteitscheck. Ze slaagde er ook zeker in om psychologisch in het hoofd van Arturo te kruipen.

Het verraad van de onschuld, een onbeantwoorde liefde en een catastrofale teleurstelling vormen dé ingrediënten van hét klassieke boys-to-man-verhaal.BOEKINFORMATIE Wereldbibliotheek

  • Vertaling: Manon Smits
  • Paperback – ISBN 9789028450882 – €24,99
  • eBoek – ISBN 9789028450899 – €14,99