De levensgevaarlijke jaren - boekenflitsIn 1879 ruilt een doodzieke Nietzsche zijn hoogleraarsbestaan in voor een ‘briefschrijversleven’. Terwijl de verstoorde relatie met zijn zus en zijn mislukte affaire met Lou Salomé zijn zelfopgelegde isolatie versterken, voltooit hij tussen verlammende migraineaanvallen door meesterwerken als Zo sprak Zarathoestra, Voorbij goed en kwaad en zijn autobiografie Ecce homo.

Nietzsches filosofische werken en zijn brieven vloeien naadloos in elkaar over en verhelderen elkaar wederzijds.De brieven uit het laatste decennium schetsen het beeld van een radicaal denker die, laverend tussen hoop en wanhoop, in de omkering van alle waarden een geneesmiddel vindt voor een zieke wereld.

In de beruchte ‘waanzinsbrieven’ zijn we er getuige van hoe Nietzsche ten slotte zijn denkende leven in een roes van euforie besluit.

De brieven in De levensgevaarlijke jaren werden gekozen, vertaald en van een uitgebreide inleiding en toelichting voorzien door Peter Claessens.

Ze vormen het langverwachte vervolg op de keuze die Hans Driessen maakte getiteld Afgemat als een eendagsvlieg bij avond.BOEKINFORMATIE De Arbeiderspers

  • Vertaling: Peter Claessens
  • Paperback – ISBN 9789029541435 – €28,99
  • eBoek – ISBN 9789029544214 – €16,99