De zaak aan Highway 62 - boekenflitsDriss Guerraoui is een Amerikaan van Marokkaanse afkomst, die in de jaren tachtig naar de VS emigreerde om zijn ‘American dream’ na te jagen. Op een avond wordt hij aangereden op een donkere kruising voor zijn restaurant in een klein stadje in Californië.

Was het een noodlottig ongeval of steekt er meer achter? Zijn familie is overmand door verdriet en weet het ook niet. Dochter Nora probeert de gevluchte bestuurder te achterhalen om antwoorden te krijgen.

Nora is trouwens de centrale dirigent in deze roman en een linking pin tussen de verschillende personages. De keuze om het verhaal te vertellen aan de hand van deze personen is intrigerend en zorgt voor verschillende lagen.

De Engelse titel van deze roman is The Other Americans en dat slaat vooral ook op alle opgevoerde hoofdpersonen: stuk voor stuk zijn het ‘andere’ Amerikanen. Vanwege immigratie, trauma, religie, ras en/of regelrechte mislukking.

Lalami behandelt fijnzinnig belangrijke en actuele thema’s en laat zien hoe leven – door herinneringen en het heden – ons leert omgaan met onverwachte en willekeurige gebeurtenissen. En op welke manier er altijd wel een hoopvolle toekomst is te vinden.


BOEKINFORMATIE Nieuw Amsterdam

  • Vertaling: Inger Limburg, Lucie van Rooijen
  • Paperback – ISBN 9789046825426 – €22,99
  • eBoek – ISBN 9789046826232 – €12,99