Mist - Eric CortonFilmregisseur Louis Koch staat aan de vooravond van zijn grote doorbraak. Zijn eerste, zelfgeschreven speelfilm gaat in première en de eerste reacties zijn veelbelovend.

Zijn avond wordt echter behoorlijk verpest als hij wordt aangesproken door een jonge vrouw die beweert dat het verhaal van de film ook exact het verhaal is van de moord op haar moeder. Ze wil heel graag van Louis weten wat hij precies weet en waarom?

Louis is totaal overrompeld, begint te twijfelen aan alles en sluit zich af van de buitenwereld. Daarnaast verliest hij zichzelf steeds heftiger in de drank, een verslaving die hem al jarenlang in zijn greep heeft. Toch verdwijnt hiermee niet zijn probleem, want de jonge vrouw blijft hem achtervolgen en dan krijgt ook de pers grip op de zaak.

Louis moet de strijd aan met zijn innerlijke demonen en vage flarden van herinneringen uit zijn verleden om de a-tot-z van dit verhaal te achterhalen. En dat valt niet mee…

Het idee achter dit debuut van acteur/presentator Eric Corton is interessant en zeker origineel te noemen. De uitwerking is een vlotte, filmisch geschreven roman met een verrassende twist in de toch wel spannende ontknoping. De gebruikelijke symphatie-bonus voor de hoofdpersoon (in dit geval Louis) ontbreekt tot ruim halverwege het boek; tot dat moment vond ik ‘m maar een irritante lamzak en zijn voortdurende greep naar de wodka maakt het alleen maar erger.

Vanaf het moment dat hij wat verantwoordelijkheid durft te nemen – mede op aandringen van zijn zoon – is hij veel beter te pruimen en tegen het einde verdient hij ook daadwerkelijk sympathie.

Mist stelt zeker niet teleur: de combinatie van het verhaal en de vloeiende stijl maken het boek nagenoeg niet weglegbaar… Een zeer geslaagde debuutroman!


BOEKINFORMATIE Luitingh Sijthoff

  • Gebonden – ISBN 9789024590094 – €22,99
  • eBoek – ISBN 9789024590100 – €12,99