De verschroeiden - boekenflitsEuropeanen zijn geneigd om bij migratie vooral naar het eigen continent te kijken, maar feitelijk is het boven alles een globaal probleem. Ook in Noord- en Midden-Amerika vindt een constante beweging plaats van zuid naar noord.

Honderdduizenden hopen op een beter bestaan in ‘El Dorado’, ofwel de Verenigde Staten en wagen de gok noordwaarts, vaak met het hele gezin en alle schamele bezittingen. De tocht door het immense Mexico is levensgevaarlijk en veel migranten vallen ten prooi aan zogenoemde coyotes of polleros – de lokale naam voor bendes mensensmokkelaars.

De migranten worden in het zuiden in treinen geladen en zijn vanaf dat moment eigendom van de smokkelaars, die over hun leven beschikken. Ze doden diegenen die proberen te ontsnappen, ontvoeren als er geld te halen valt of verkrachten de vrouwen om hun macht te bestendigen.

Santa Rita is een anonieme en lelijke stad in het zuiden van Mexico, waar de migrantentreinen ook passeren. Als een groep uit de trein weet te ontsnappen en onderdak vindt in een opvangcentrum, wordt deze bij een gerichte aanval in brand gestoken.

Maatschappelijk werker Irma (met bijnaam La Negra) wordt naar Santa Rita gestuurd om onderzoek te doen naar de brand en de omstandigheden in het opvangcentrum. Yein is een overlevende van de brand en wil als enige met Irma praten over de bewuste nacht. Het onderzoek is overigens niet zonder gevaar, want Irma raakt steeds meer betrokken bij corruptie, misdaad en geweld.

Deze roman van Antonio Ortuño behandelt het gevoelige én actuele onderwerp van migratie en alle misstanden die daarbij schijnen te horen. Een rauw-realistische lezing over mensonterende omstandigheden. Bijzonder indrukwekkend, maar niet zonder zure nasmaak…


BOEKINFORMATIE Podium

  • Vertaling: Trijne Vermunt
  • Paperback – ISBN 9789463811019 – €21,50
  • eBoek – ISBN 9789463811026 – €9,99