Het verbond van vijf - boekenflitsDe vijf permanente leden van de Veiligheidsraad ontvangen een dreigbrief waarin een anonieme terreurcel eist dat de Verenigde Naties zichzelf grondig veranderd of anders dreigt het einde der tijden. Honderden volkeren zonder eigen staat eisen namelijk een stem bij de mondiale organisatie en de dreiging verloopt via smartphones.

Intussen ontdekt businessanalist Thomas Cornelissen dat een populaire smartphone app geïnfiltreerd is met een geheimzinnige code. Het blijkt onderdeel van een duister plot, waarin de levens van miljoenen onschuldige burgers wereldwijd op het spel staan.

Thomas belandt op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York, waar niets is wat het lijkt. Hij wordt herenigd met zijn oude huisgenoot Naza Berivan. Wat ze aantreffen is een onmogelijke situatie: botsende wereldmachten worden met het mes op de keel gedwongen een nieuwe verdragstekst te schrijven voor internationale samenwerking.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties belegt een conferentie met alle sleutelfiguren en de deur mag pas open als er een oplossing op tafel ligt. Het ultimatum nadert, maar is de Veiligheidsraad in staat over zijn eigen schaduw heen te springen en wordt de dreiging tijdig afgewend?

Yvo Kühling is van oorsprong econoom en leverde met Het verbond van vijf zijn debuut af. Hij ging niet over een nacht ijs, bekent hij in een interview. ‘Ik begon met iedere dag een gedicht te schrijven en op een gegeven moment publiceerde ik die gedichten. Een enorme stap. Een paar jaar geleden schreef ik een toneelstuk als oefening in het schrijven van dialogen. Pas daarna was ik eraan toe om een start te maken met dit boek.’

Het resultaat is een goed doordachte thriller die opereert binnen de internationale politiek. Het (logisch) verbinden van de verschillende lijntjes vergde wat aandacht, maar daarna draait het vliegwiel (nagenoeg) vanzelf. Slim boek!


BOEKINFORMATIE Podium

  • Paperback – ISBN 9789463811095 – €25,00
  • eBoek – ISBN 9789463811101 – €9,99