Mijn lieve gunsteling - boekenflitsMarieke Lucas Rijneveld had al de dichtbundel Kalfsvlies op haar naam staan toen in 2018 haar roman De avond is ongemak verscheen. Eerder dit jaar werd bekend dat ze voor haar prozadebuut de International Booker Prize had gewonnen, de eerste Nederlandse winnaar van deze prijs.

In haar tweede roman, Mijn lieve gunsteling, ontwikkelen een veearts van 49 en boerendochter van 14 een obsessieve fascinatie voor elkaar. Het gezin van deze ‘lieve gunsteling’ is geknakt na een verlies en een vertrek, alleen vader, zoon en dochter zijn over.

Verlies, geloof, gebroken gezin en de ranzigheid van het leven zijn ook de thema’s in De avond is ongemak en Rijneveld heeft ze opnieuw gebruikt. En de uitwerking ervan is nog weerzinwekkender.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de pedofiele veearts met een verstoorde emotionele ontwikkeling die zonder scrupules kijkt naar zijn eigen gedrag. Maar ook de lieve gunsteling, zijn objet d’affection, worstelt geestelijk. Ze gelooft dat ze kan vliegen en dat niet een gekaapt vliegtuig, maar zij in de tweede toren van het World Trade Center is gevlogen.

Het verhaal bezorgt een groot gevoel van onbehagen, maar de creatieve verpakking in taal door Rijneveld heeft een dempende werking en maakt nagenoeg alles goed. Aan de zinnen lijkt soms geen einde te komen, maar zijn prachtig én overweldigend. Ook dit is vergelijkbaar met De avond is ongemak en zo is er nog een aantal paralellen.

Het boek stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021, de zes beste Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar.


BOEKINFORMATIE Atlas Contact

  • Gebonden – ISBN 9789025472627 – €17,50
  • eBoek – ISBN 9789025470159 – €5,99