Paradijs - boekenflitsBestsellerauteur Jens Lapidus schetst in zijn nieuwe triller een tamelijk dystopisch beeld van Zweden in de nabije toekomst.

In Stockholm zijn achterstandswijken zoals Järva ommuurd om de rest van de stad te beschermen. Het eens zo egalitaire en sociale Zweden is ‘afgegleden’ naar een gesegregeerde maatschappij met grote klassenverschillen, speciale etnische wetten en dito woongebieden en verregaande AI-software.

Lapidus waarschuwt weliswaar voor de gevaren van racisme, onderdrukking en scherpe polarisatie, maar Paradijs blijft natuurlijk in eerste, tweede en derde plaats wel fictie.

De setting in de toekomst geeft het boek iets onwerkelijks en vraagt om een grotere ‘leap of faith’ dan normaal en ook de hechting met de personages neemt meer tijd in beslag.

Na de ontvoering van de minister van Binnenlandse zaken roept de politie de hulp in van een veroordeelde gevangene om ze te helpen. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Of wel? En wat is de rol van influencer Novalife in dit alles?

Paradijs is niet nagelbijtend spannend, kent wel mooie verrassingen en heeft veel vaart. Het boek is filmisch geschreven (hallo Netflix?) en bezit rake observaties.

Intrigerend en meeslepend.


Meer boeken van Jens Lapidus

BOEKINFORMATIE AW Bruna

  • Vertaling: Clementine Luijten, Jasper Popma
  • Paperback – ISBN 9789400514256 – €22,99
  • eBoek – ISBN 9789044933345 – €12,99