Sneew hond voet - boekenflitsAdelmo Farandola is een kluizenaar en woont in een onherbergzame vallei in de Italiaanse Alpen. Zijn enige gezelschap (tegen wil en dank) is een oude zwerfhond met wie hij hele discussies voert. Daarnaast houdt de jonge lokale boswachter een oogje in het zeil, maar Adelmo denkt vooral dat hij hem bespioneert.

Af en toe maakt hij de tocht naar het dichtstbijzijnde dorpje om proviand in te slaan voor de wintermaanden, het jaargetijde waarin de vallei en het huis van Adelmo volledig raakt ingesneeuwd. Farandola en zijn hond zijn die maanden letterlijk begraven onder de sneeuw, maar als de lente eindelijk is aangebroken, kunnen ze weer naar buiten. De hond doet een lugubere ontdekking: een menselijke voet komt onder de smeltende sneeuw tevoorschijn.

In het hoofd van Adelmo valt al langer de werkelijkheid niet meer van de verbeelding te onderscheiden, maar deze vondst lijkt wel de geestelijke uppercut te worden…

Deze roman van Claudio Morandini is een buitengewoon mooi staaltje werk. Op indrukwekkende, ingetogen wijze schetst hij de meeslepende weergave van de mentale ontbinding van Farandola. De lezer volgt onbewust en soms argeloos de eigenzinnige overpeinzingen die zich voordoen in de geest van Adelmo.

Ook de beschrijvingen van Morandini over het indrukwekkende berglandschap met zijn unieke flora en fauna worden met vaardige penseelstreken woordelijk geschilderd. Prachtig!


BOEKINFORMATIE Koppernik

  • Vertaling: Hilda Schraa, Manon Smits
  • Paperback – ISBN 9789083089843 – €19,50