Bloedbroeders - boekenflitsVan alle decors in thrillers uit Noord-Europa (Scandinavië en omstreken) speelt Finland zeker geen hoofdrol. In de oost-Finse stad Pori komt een grote groep mensen samen in een strandhuisje om dagenlang feest te vieren met veel alcohol. Het is over met de pret als een man wordt neergestoken. Er zijn veel ooggetuigen, maar niemand rouwt: het slachtoffer had namelijk een crimineel verleden. De vermeende dader vlucht, maar wordt snel opgepakt.

Op een bijzettafeltje ligt een broodmes. Antti pakt het op en keert terug naar de woonkamer. Zijn blik registreert alles met een paar seconden vertraging. De schaduwen zijn gegroeid en hebben zich naar het plafond verplaatst. Ze zijn overal en ze bewegen zich. De man en vrouw bij de open haard likken elkaar nog steeds af. Ze wrijven hun bekkens tegen elkaar aan, de handen verdwijnen onder de rok en tussen de benen van de man. Nog meer naakte dij wordt zichtbaar. Antti zoekt steun bij de muur en struikelt over een krukje, weet echter zijn evenwicht te bewaren. De lange man staat met de rug naar hem toe. Antti’s vingers knijpen nog harder in het heft van het mes. De vrouw opent haar ogen en ziet hem komen. Hun blikken ontmoeten elkaar.

Jari Paloviita van de Finse politie leidt het onderzoek, maar raakt hopeloos verstrikt tussen zijn ambtsplicht en loyaliteit als hij zowel de dader als slachtoffer blijkt te kennen uit zijn tienerjaren. De dader was ooit zijn beste vriend en het slachtoffer op de middelbare school de grootste bully. Wat betekent eigenlijk een belofte van eeuwige trouw; kan een bloedeed worden ontbonden?

Bloedbroeders loopt langs verschillende tijdlijnen: nu en in 1991. We gaan terug naar de tijd dat de hoofdrolspelers net tieners zijn, de een heeft een prima jeugd, de twee anderen heel wat minder. Drie jongens: twee vrienden, één vijand en uiteindelijk vallen de puzzelstukken op hun plaats, ook inzake de gebeurtenissen in het hier en nu.

Het is geen klassieke ‘whodunnit’, want centraal staat vooral de psychologische zoektocht naar de ware betekenis van vriendschap. En dat doet Tuominen met verve!


BOEKINFORMATIE De Fontein

  • Vertaling: Annemarie Raas
  • Paperback – ISBN 9789026154553 – €21,99
  • eBoek – ISBN 9789026154560 – €7,99