Kerstens lijst - boekenflitsIn de biografie Kerstens lijst vertelt historicus François Kersaudy het verhaal van Felix Kersten, de lijfarts van nazikopstuk Heinrich Himmler, die honderdduizend levens redde vanuit het hart van het kwaad.

Iedereen kent Oskar Schindler, maar weinig mensen kennen Felix Kersten. En dat terwijl hij tijdens de Tweede Wereldoorlog het lot van meer dan honderdduizend mensen wist te bepalen – en daarmee vaak hun leven redde.

De Duits-Finse arts en masseur, woonachtig in Nederland, bleek de enige te zijn die nazikopstuk Heinrich Himmler van zijn vreselijke buikpijn af kon helpen. Hij weigerde betaald te worden, en vroeg in plaats daarvan om gunsten: bijvoorbeeld de vrijlatingen van joden en verzetsstrijders.

Gebaseerd op grondige research in tal van archieven reconstrueert historicus François Kersaudy het verhaal van deze buitengewone en onbekende oorlogsheld, met behulp van archiefstukken, dagboek- fragmenten en bekentenissen.

Het resultaat is een allesomvattende biografie waarin een genuanceerd beeld ontstaat van de man die bepalende keuzes maakte in oorlogstijd.


BOEKINFORMATIE Xander

  • Gebonden – ISBN 9789401617000 – €29,99
  • eBoek – ISBN 9789401617017 – €9,99